header image

Teresa Martínez parla sobre la "diferència en el procés maduratiu i l'estil d'aprenentatge"

A Espanya també hi ha col·legis que exploten la capacitat de les noies.

2013-07-11
 

Teresa Martínez parla sobre la "diferència en el procés maduratiu i l'estil d'aprenentatge"

A Espanya també hi ha col·legis que exploten la capacitat de les noies.

Teresa Martínez parla sobre la "diferència en el procés maduratiu i l'estil d'aprenentatge"

Teresa Martínez és la directora del col·legi femení La Vall (Barcelona). Teresa pot tenir punts en comú amb l'ara directora més famosa de Nova York. I és que la directora de La Vall coneix bé la “diferència en el procés de maduresa i en l'estil d'aprenentatge”.

A nivell intel·lectual, “una dona es motiva treballant en equip, compartint i cooperant, mentre que ells ho fan competint entre si”. Pot ser que sigui una de les claus de l'èxit de Bradley, l'ambient escolar, encara que de gens serviria sense l'esforç.

L'institut femení de Brooklyn i el col·legi La Vall són dues institucions social i econòmicament diferents. Mentre en el primer les alumnes procedeixen de barris pobres, en el segon són de classe mitjana. Encara i així, l'opinió de les alumnes sobre els avantatges d'un col·legi femení són les mateixes en tots dos casos: "Em sento en llibertat", "no estic pendent de la pressió social" o "en classe pregunto lliurement", explica Martínez. Ambdues escoles coincideixen també en el projecte de lideratge, basat en una mirada personalitzada sobre l'alumna i en la implicació de la família.

Per aprendre en el camp de les tecnologies, per exemple, assenyala Martínez, “el cervell dels homes treballa còmodament en abstracte” mentre que elles “comprenen millor la robòtica, si troben una aplicació social o una sortida al tema que estan estudiant”, afirma l'experta.

Respecte a la conducta a l'aula, els nois són més actius i inquiets i per tant, una mica més indisciplinats, “la seva cultura és menys acadèmica”. De fet, el líder no sol ser el que treu millors notes sinó el que és millor esportista. Les dones, en canvi, “estan més dirigides a l'estudi, per això la líder sol ser la millor de classe en notes”. A més, nens i nenes no perceben l'ensenyament de la lectura i matemàtiques de la mateixa manera.

El tram de l'edat on es veuen les grans diferències és “amb l'inici del canvi físic en la pubertat”, entre 5º i 6º de Primària (entre 11 i 12 anys), detalla Martínez. La dona madura de forma diferent a ells. La diferència de maduresa entre un noi i una noia de 12 anys “és enorme i tenen per tant, interessos i ritmes molt diferents”. Per això, la dona pot ensenyar millor a les alumnes “amb estratègies didàctiques més adequades als seus interessos”, afirma Teresa.

Explica que un equip de 6 alumnes del col·legi va guanyar un treball de robòtica entre totes les escoles perquè “la professora va adequar l'estratègia d'ensenyament a la forma d'aprendre d'elles”.

Diferenciada no significa segregada
Fins als anys 70, “als nois se'ls ensenyava a governar el món i a les dones la seva casa”, explica l'experta. A l'home se li preparava per entrar en la societat i dirigir el món i a la dona la hi reduïa a l'àmbit privat. Per tant, “els curriculums d'ells i elles eren molt diferents”, afegeix.

Quan a Espanya arriba la democràcia “fem un pas avanci en l'educació i els barregem en classe per assegurar-los que rebran el mateix i tindran les mateixes oportunitats. El problema és quan això passa a ser dogma” i es creu que l'única via per a la igualtat és la co-educació. “No és el mateix estar junts que co-educar, perquè les diferències entre tots dos sexes segueix existint”.

Afirma la directora que l'educació diferenciada “no és la segregada de l'època de la dictadura”. L'objectiu és atendre a l'alumna amb les seves diferències pròpies per “obtenir millors resultats acadèmics i de rendiment personal”. “La igualtat no és compartir un aula amb nois sinó que la dona tingui la mateixa seguretat que un home per fer una enginyeria i estigui igual de preparada”.

A Espanya hi ha una falta de suport a l'educació diferenciada “perquè tenim encara prejudicis del passat, mentre que a Estats Units o a Europa no existeixen”, aclareix Teresa. Així ho va entendre Hillary Clinton quan va passar l'escola diferenciada al sistema públic, perquè els pares poguessin escollir “amb les mateixes oportunitats” que ho fan els que trien la co-educació. 

Si vols conèixer més sobre aquest tema, pots fer-ho accedint a aquesta notícia.


Source: teinteresa
TWITTER