La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món.
Les dones representen menys del 30 % dels investigadors científics de tot el món. Segons dades de la UNESCO (entre 2014 i 2016), només un 30 % de totes les estudiants van escollir estudis superiors dins el camp de les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i matemàtiques (STEM). A tot el món, la matrícula d'estudiants femenines és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un 3%; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, amb un 5%, i en enginyeria, manufactura i construcció, amb un 8% .
A Espanya, les dones ocupen el 25% de les places de catedràtiques d'universitat i professores d'investigació en el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Són el 28% dels professionals que desenvolupen la seva carrera en sectors d'alta i mitjana-alta tecnologia. Només un 7% de les joves de 15 anys manifesta que vulgui dedicar-se a professions tècniques en el futur, percentatge que es triplica en el cas dels nois.
Un dels motius d’aquesta bretxa de gènere apunta a la manca de referents femenins en aquest camp.
A La Vall—escola d'educació diferenciada de Bellaterra— s'impulsa la igualtat d’ oportunitats i les estadístiques així ho avalen. Al 2017, un 17 % de les alumnes de 2n de batxillerat van optar per carreres científico-tècniques, al 2018, un 22%; al 2019, un 27% i al 2020, un 24%.
Com vàren celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència?
- El passat 11 de febrer, els patis de l’escola i també totes les xarxes socials es van inundar d’exemples i referents femenins en el món científico-tècnic.
- D’altra banda, les alumnes de batxillerat que cursen matemàtiques van participar a l’Escape Room virtual "La mujer en la ingeniería" organitzat per la UIC.
- Per la seva banda, les alumnes de Secundària van assistir a una vídeo conferència organitzada dins del projecte #100tífiques, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) , amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya en la qual una jove científica, Meril Tamm, els explicà la seva vocació com a científica i el seu treball en recerca.
- Les alumnes de Primària van participar al concurs organitzat pel programa InfoK que proposava posar nom al primer nanosatèl·lit que la Generalitat enviarà a l'espai el proper 20 de març.
- A Llar i a Infantil també van aprofitar per fer diferents experiments com barrejar colors primaris per obtenir-ne un de nou o jugar amb llums de neó i veure l'efecte que produeixen sobre diferents superfícies i textures.